Teksti ja kuvat: Annastiina Salonen, Nokia
70 vuotta täyttävä Ulla Aurio ottaa kaiken irti Hillary-vuosistaan – "Älkää vinkuko! Elämä on asennekysymys"
TV-toimittajana ja neljän nokialaisen paikallislehden päätoimittajana toiminut Aurio on niin tykästynyt nykyisiin töihinsä, ettei millään malta lopettaa niitä.
–Jos olit hiukan myöhässä, niin jokainen ylimääräinen minuutti oli minulle erittäin tarpeellinen, toteaa toimittaja Ulla Aurio (ent. Roihu) toivottaessaan haastattelijan sydämellisesti tervetulleeksi.
–En ole 70 vuoteen oppinut olemaan ajoissa, enkä varmasti opikaan, hän arvelee ja jatkaa, että ilman dead linea mikään ei tule häneltä valmiiksi.
Istun Aurion kahvipöydän ääressä Nokian Pirkkalaistorin laidalla, koska kesäkuun viidentenä päivänä hän täyttää 70 vuotta.
–Jonain matalapaineisena päivänä ajatus tulevasta merkkipäivästä hiukan masensi minua. Sitten mieleeni tuli, että Yhdysvaltojen presidentin vaaleissa Donald Trumpin vastaehdokkaana ollut Hillary Clinton olisi ollut presidenttinä aloittaessaan 70-vuotias. Jos hän ajatteli voivansa sen ikäisenä johtaa maailman suurinta valtiota, niin kyllä minäkin pystyn ihan mihin vaan.
–Siitä hetkestä lähtien olen ajatellut, että elän nyt Hillary-vuosia. Kävelin saman tien kirjanpitäjän luokse ja perustin oman toiminimen.
Auriolla on ihmisille viesti välitettävänä.
–Älkää vinkuko. Elämä on asennekysymys. Mä oon vasta seitkyt! Tulevaisuuden ihmiset tekevät silloin vielä täysillä töitä.
Neljän nokialaisen paikallislehden päätoimittaja
Aurio tietää, mitä on tehdä täysillä töitä. Hänen kokemuksensa media-alalla hengästyttää monipuolisuudellaan.
Nokialle Aurio muutti vuonna 1979 miehensä työn vuoksi ja tuoreena äitinä.
–Ajatukseni oli jäädä kotiin vielä pitkäksi aikaa tyttäreni kanssa.
Nokian Uutisten päätoimittajan paikka oli kuitenkin vapautumassa. Kun valkeni, että paikkakunnalle muuttanut Aurio on raahelaisen lehtikustantajasuvun vesa, lehdentekijä kolmannessa polvessa, häntä kehotettiin hakemaan tehtävää.
Auriosta tuli Nokian Uutisten päätoimittaja.
Paikka osoittautui haasteelliseksi. Poliittiset poterot Nokialla olivat syvät. Aurio nauraa tulleensa leimatuksi vuoroin saatanalliseksi porvariksi ja saatanalliseksi kommariksi.
Päätoimittajan itsenäinen päätäntävalta osoittautui lopulta niin nimelliseksi, ettei Auriolle jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin erota tehtävästä.
Aurio ei silti jättänyt taakseen nokialaista mediakenttää.
Paikkakunnalla on ilmestynyt kolme muutakin lehteä, joita Aurio on ollut päätoimittamassa.
80-luvulla Nokian Uutiset rinnalle nousi toinenkin paikallislehti Nokian Sanomat. Myöhemmin Aurio on tehnyt aikakauslehti Nokikuuta sekä ilmaisjakelulehti OmaNokiaa.
–Kaikkea tekemistäni on yhdistänyt halu kertoa tarinoita ja kotipaikkaan kohdistuvan myönteisen asenteen levittäminen. Kunnioitan hyvää journalismia, mutta ihmisnäkökulman puuttuminen voi tuhota kiinnostavuuden.
Lauseet, jotka pitävät hengissä
90-luvulta alkaen Aurio teki myös ohjelmia TV2:lla, esimerkiksi Takki naulaan -keskustelusarjan saaressa ja purjeveneeessä sekä Lapissa toteutetun 10 käskyä nyt -sarjan. Hän toimi myös muun muassa Tuttu Juttu -ohjelman taustatoimittajana. Tarinat ja ihmiset olivat isossa osassa myös tuolloin, samoin kuin leikkiminen, josta myöhemmin tuli suuri pelastus Auriolle.
–Minulle on tärkeää saada kertoa kahdesta hengissä pitävästä asiasta elämässäni.
–Toisen niistä sain viime kesänä lahjaksi ystävältä. Se on yksi lause: ”Kaikki on hyvin.” Tämän luen puhelimeni ruudulta joka ilta viimeisenä ja ensimmäisenä aamulla.
Ullan toinen tärkeä lause liittyy Jumalaan.
–Uskon Jumalaan enemmän kuin mihinkään muuhun. Minulle tärkein uskon sanoma on: ”Älkää mistään murehtiko vaan saattakaa pyyntönne rukouksella ja kiitoksella Jumalan tiettäväksi."
Lause pitää sisällään ajatuksen siitä, että kaikkeen, mitä ikinä tapahtuu – vaikeaankin - voi suhtautua kiitoksella.
Leikkimisestä tuli pelastus
Aurion oma turvallinen elämä romahti 90-luvun alussa. Kysymyksessä oli rankka avioero sekä miljoonien silloisten markkojen suuruinen talouskatastrofi.
–Olin pannut nimeni papereihin, joihin viisas nainen ei olisi koskaan pannut. Mutta nyt kaikki on hyvin.
Tapahtumien jälkeen Aurio uupui ja masentui.
–Silloin minut pelasti mahtava ystäväporukka, jonka kanssa perustimme So what -säätiön. Minua alkoi kantaa ajatus, että kaikki tekevät virheitä, pyydä anteeksi, anna anteeksi ja naura. Ympärilläni oli suojaava, iloisten ihmisten rinki.
–Siitä alkoi monen vuoden leikki, jonka yksi tärkeä paikka oli Välikadulla sijainnut ravintola Tumma Ruusu. Olimme noin 50-vuotiaita ihmisiä ja teimme leikkimielellä kaikkea ihan hulluakin kulttuuritoimintaa, kuten musiikkiesityksiä, runoiltoja, näytelmän ja jopa elokuvia.
Toiminnan moottori oli Pajarin Veli-Matti, johon Aurio oli tutustunut jo TV2:ssa.
–Laitoimme voimamme yhteen ja ryhdyimme leikkimään. Se on ollut niin pelastavaa ja voimaannuttavaa, kerta kaikkiaan merkittävää, Aurio pohtii nyt.
Työnteko on niin kivaa, ettei siitä malta luopua
Vuosia sitten Aurio lopetti työnsä hengellisen TV7-kanavan päätoimittajana.
–Silloin minun piti oikeasti jäädä eläkkeelle.
Edelleen Aurio kuitenkin päätoimittaa kahta lehteä eli Agco Powerin henkilöstölehti Sisukasta sekä Mielenterveyshoitaja-lehteä.
–Näiden tekeminen on niin mukavaa, etten malta lopettaa.
Oman toiminimensä AuRion nimissä Aurio tekee sisällöntuotantoa niin yrityksille kuin yksityisillekin, kirjoittaa muun muassa puheita tai tallentaa esimerkiksi ikääntyneiden ihmisten tarinoita.
Aurion tuotteliaisuus on vuosien varrella ollut sitä luokkaa, että kattavaa listaa hänen tekemisistään on mahdoton tehdä. Ideoita on pulpunnut, hullujakin, eikä Auriolta ole puuttunut rohkeutta niiden toteuttamiseen. Vuosien varrella tekevälle on sattunut myös virheitä ja on hän kohdannut kovia vastuksiakin.
–Kyllä on turpiin tullut!
Nokiasta teollisuuden Guggenheim
Yhä vain Auriolla on kanttia tuoda esille rohkeita ajatuksia. Hän on seurannut omasta ikkunastaan Nokian keskustan hiljenemistä ja hellii sen pelastamiseksi suurta ideaa.
–Keskustan kuolema torjutaan perustamalla tyhjilleen jääneisiin rakennuksiin täysin uudenlainen teollisuusmuseo, teollisuuden Guggenheim.
–Nokialla on niin monipuolisesti teollisuutta, että eri alojen ympärille voitaisiin rakentaa vaikka mitä.
Ajatuksen taustalla on jo parikymmentä vuotta sitten viritetty Nokia-talohanke.
–Toteutumiseen tarvitaan Bill Gatesin rahat.
Ulla Aurio on merkkipäivänään matkoilla ja juhlii myöhemmin kesällä lähi-ihmistensä kanssa.


Ulla Aurio on ideanikkari, joka on ystäviensä kehittänyt jatkosuunnitelman myös tyhjäksi jäävän Pitkäniemen sairaalan rakennuksille. Uudessa kulttuurikeskuksessa olisi omat talot muun muassa tanssille, elokuvalle, musiikille, kirjallisuudelle - ja tietenkin terapialle.
Ulla Auriolla on asuntonsa vieressä työhuone, jossa hän myös maalaa. Tauluihin syntyy etenkin kukkia, värikkäitä ja kuvitteellisia. Ystävä lohkaisi olevan lajiltaan "joku muu".

Ulla Aurio päätoimittaa Nokialla toimivan AGCO Powerin henkilöstölehti Sisukasta sekä Mielenterveyshoitaja-lehteä.
Sisukas on poikkeuksellinen teollisuusyrityksen henkilöstölehti.
Pääosassa on ihminen.